Monday, September 23, 2013

Buah Zuriat

Assalamualaikum wbt....
Kali ni kawe nop bercerita pasal buah zuriat.Sebenarnya kawe jale2 dekat sebuah kedai Pak Arab neh,pastu terkelih sesuatu.Bentuk macam buah pinang tp bukan buah pinang.Nama dia buah zuriat.Kawe pon google2...hehehe...rupanya buah ni adalah salah satu alternative utk pasangan2 yang inginkan zuriat tetapi mempunyai masalah kesuburan dan sebagainya untuk mendapatkan cahayamata.Ooooo patutla dia punya nama Buah Zuriat.Buah Zuriat ni mmg keras mcm batu.Memang menguji kesabaran sesiapa yg nak membukanya.Jom kita baca dan kongsi info/khasiat/cara/tips bagaimana nak makan buah zuriat ni


 Buah Zuriat atau nama lainnya buah Adam dan Hawa atau nama lain lagi buah Koka (kerana berasal dari pokok Koka) atau di Timur Tengah mereka panggil buah Doum. Pokok Koka ni kayu dia Nabi Nuh buat bahtera Nuh masa banjir besar.

 Ada beberapa cara yang di sarankan oleh mereka-mereka yang telah mencuba iaitu :-

Cara Pertama
Beberapa rakan arab memberitahu caranya dengan menggunakan sudu di ketuk-ketuk sekitar buah zuriat ( tak perlu di belah ) dan kita ibaratkan seperti kita sagat/kikis buah ini menjadi serbuk dan di makan begitu sahaja ataupun di campur bersama susu.

Cara Kedua
Oleh kerana buah ini juga di gelar buah adam dan hawa, maka ada yang merebus dua biji buah ini sekali gus. Buah di belah kepada dua, dan di ingatkan buah ini keras dan memerlukan keupayaan yang kuat untuk membelahnya. Rebus biji dan isirungnya sekali,sehingga air bertukar warna seakan-akan teh. Dan di sarankan di minum selama 44hari atau sehingga mengandung. Diminum suami isteri dan boleh direbus berulangkali sehinggalah air rebusan itu bertukar warna menjadi putih kembali baru di ganti dengan buah yang baru.
(Boleh diminum pada bila-bila masa sahaja,malah buah ini juga kalau dia gosok-gosok ke sendi-sendi kita yang sakit,Insya Allah akan terasa kelegaannya)
Antara Surah yang boleh di amalkan semasa meminumnya ialah Surah Al-Imran ayat 38 & Selawat ke atas Nabi S.A.W (3 x)Yang bermaksud:
“Di sanalah Zakaria mendoa kepada Tuhan.
Ia berkata: Berilah aku keturunan yang baik daripadaMu. Sesungguhnya Engkaulah
yang memperkenankan segala doa.”
(Doa untuk mendapatkan zuriat juga boleh dibaca di dalam Surah Al-Imran Ayat-200
dan Surah Al-Anbia Ayat-89).


Susah nak dapat? Memang betul. Ada yang pesan-pesan dari saudara-mara atau sahabat handai yang ke Mekah untuk belikan buah ni.Tapi korang jangan risau,korang boleh beli kat KedaiArabMurah dengan harga yg murah lagi berpatutan.
Ada saya cuba google harga di internet, especially online retailers, sebiji buah ini mencecah RM10. Mahal juga ye?Kawe baca rata-rata mencuba buah ni sebiji hingga dua biji sahaja. Kemudian give up dan berhenti. Sedangkan article dari Timur Tengah, orang sana makan hampir setiap hari semata-mata BERUSAHA. Yang penting kena BERUSAHA,Berusaha sampai berjaya.InsyAllah.....akan nampak hasilnya.

Pada yang berminat, harga Buah Zuriat atau Buah Adam dan Hawa, atau Buah Koka atau Buah Doum ini ialah :3 biji = RM20 sahajaHARGA TERMASUK POS


Dapatkannya di Kedai Arab Murah.Apa lagi,j0m beli..hehehe...

No comments:

Post a Comment

54488-75-CA366FBA8A8ACA8613E3188E83469495