Thursday, August 25, 2011

Masjid Negeri Selangor - Solat Terawih 24-08-2011 bersama Sheikh Muhammad Saad Nomani Madani

Best tau dapat s0lat kat masjid ni (ritu ms awal2 p0sa ja sempat s0lat tarawikh kat sini,siap bwk mak perlis lagi..hehehe...tq kanda ku sayang sb bwk kami kesini)...Merdu sungguh suara imam ni...Meh2 kita hayati...zasstttt....


Masjid Negeri Selangor - Kuliah Khas Lepas Terawih 24-08-2011 bersama Syeikh Ali Saleh bin Muhammad Ali Jaber

Meh2 kita hayati tazkirah ni..best sgt2..banyak ilmu yg disampaikan oleh Syeikh Ali Saleh bin Muhammad Ali Jaber ni.....Moga kita diberikan taufik dan hidayah di bulan yang penuh keberkatan ini..InsyALLAH...
Syeikh ni pandai berbahasa melayu...hehehehe...bahasa indonesia...

Tuesday, August 23, 2011

Nabi Muhammad SWA

video

Apakah perasaan anda saat ketemu dengan Nabi Muhammad SWA yang tercinta...Apakah yang anda akan lakukan?Muhammad Bin Abdullah is my idol forever....

Saturday, August 20, 2011

~ALLAH SWT

ALLAH has no IPHONE or BLACKBERRY , but ALLAH is my favourite CONTACTS,
ALLAH has no TWITTER, but i FOLLOW him,
and ALLAH has no INTERNET, but I'M CONNECTED to HIM.
ALLAH IS GREAT! NO OTHER!

Wednesday, August 17, 2011

RE Books

huhuhu...............
Gue pasti beli ini buku
Yes2...at last jumpa gak...
http://www.dicraft.co.za/blog/

Tuesday, August 16, 2011

Jawatan Kosong


FAMOUS AMOS COOKIES

Kisah benar...kisah benar....baca citer ini....

"A customer sent this recipe via e-mails since she had to pay for 250 for it....due to miscommunication! Salah faham punya pasal.....ketika menjamu selera di Famous Amos....the customer ask the sales person kalau2 dia boleh bagi resepi cookies tu....& the sales person jawab....tak boleh...tapi kalau nak beli resepi boleh lah!....bila pelangan tu tanya....berapa...she answered...two fifty.....so the customer agreed!...and the amount was charged to her credit card.........She only realized that she was charged TWO HUNDRED FIFTY   for the recipe much later.....so....to get back to Famous Amos....is by spreading the recipe via e-mails."
Thanks to akak ni sb share ini resepi..hehehehe...Apa lagi weh,try la untuk Hari Raya neh..Sedap oo00oo..ini cookies..Kawe pun tak try lagi...hehehe
Ingredients:
If nak made 1/2 batch of the recipe given
  • 2 cups butter (guna 1 cup)
  • 4 cups flour (guna 2 cups)
  • 2 tsp baking soda (guna 1tsp)
  • 2 cups granulated sugar (guna 2/3 cup)
  • 2 cups brown sugar (guna 2/3 cup)
  • 5 cups blended oatmeal (guna 2 1/2 cups)~ measure oatmeal then blender to fine powder
  • 24oz choc chips (guna 450 g)
  • 1tsp salt (guna 1/2 tsp)
  • 18oz Cadbury bar grated
  • 4 eggs (letak 2 biji)
  • 2 tsp baking powder (letak 1 tsp)
  • 3 cups chop nuts
  • 2 tsp vanila essence (guna 1 tsp)
Method:
  • cream the butter & sugar
  • add eggs & vanila, mix together
  • add in flour,oatmeal powder, salt, baking powder, soda....all the ingredients
  • roll into balls and place 2 inches apart and bake for 10 minutes at 180 degrees (guna spoon jer) 



















Akar Siti Fatimah

Ahad lepas,kawe dan incik Kanda berbuka kat umah Pak Teh di USJ 1.Penuh dgn anak-beranak Mak Teh.Tok dan Tok Wan pun ada gak.Dorang br balik dari Mekah.Apa lagi,peluang neh,ambik berkat org balik mekah.hehehehe.Manala tau,kot insyAllah sampai seru kitaorang pulak untuk ke tanah suci.hehehe.Kawe ada kirim akar Siti Fatimah kat Tok.Alhamdulilah....dia belikan.Yea2....Mekasih yea Tok...Jasamu kukenang.

                                           Sebelum rendam

                                         Selepas rendam

Akar siti fatimah atau lebih dikenali oleh selusuh siti fatimah biasanya digunakan semasa menjelang waktu ingin melahirkan (ketika sudah merasa sakit bersalin) oleh sebilangan masyarakat arab dan juga orang melayu kita juga, Akar Fatimah yang orang dok selalu sebut bagus untuk dibuat selusuh untuk ibu-ibu yang tengah menunggu hari.Tapi kita manusia hanya mampu berusaha.. segala2nya dari Allah..

Cara menggunakannya:
Akar Fatimah ni hendaklah direndam dalam air sehingga kembang dan diminum air rendamannya tu sewaktu dah mula rasa sakit nak bersalin. Mujarab untuk mempercepatkan bukaan pintu serviks dan seterusnya memudahkan kita untuk bersalin tanpa perlu menahan rasa sakit terlalu lama. Walaumacamanapun, kita tak bolehlah terlalu taksub sangat dengan khasiat akar ni takut jatuh khurafat/syirik pulak kan. Anggap je ianya sebagai satu ikhtiar untuk memudahkan bersalin. Rasa sakit dan lama masa sakit nak bersalin tu semuanya Allah jua yang tentukan.
Akar ni boleh digunakan balik untuk bersalin anak-anak yang seterusnya sebab no expiry date. Lepas dah guna, boleh jemur akar ni supaya kering balik dan simpan dalam bekas yang kering dan bertutup. Tahan bertahun-tahun.

Monday, August 15, 2011

Petua Mengenai Malam Lailatul Qadar

Assalamualaikum sahabat2 sekalian...kali ni,entry kawe adalah untuk berkongsi ilmu yg kawe buleh masa solat terawih kat masjid kat umah kawe.Ustaz tu bagi tazkirah lepas solat Isyak sebelum solat Terawih (sambil2 tu dia edarkan pamplet ini).Semoga  bermanafaat ilmu ini yea kawan2.hehehe.Pastu korang apa lagi,sebar2 dan war2kan la kat kwn2 yang lain.Begini ceritanya...


Petua ini disusun oleh Iman Al-Ghazali Rahimmatullah
1) Malam ganjil dalam 10 hari yang akhir
2) Jika 1 Ramadhan pada hari Ahad atau Rabu maka malam Lailatulqadar jatuh pada malam ke-29
3) Jika hari Isnin maka malam ke-21
4) Selasa atau Jumaat maka malam ke-27
5) Khamis maka malam ke-25
6) Sabtu maka malam-23

Pernah berkata Syeikh Abu Hssan bahawa beliau tidak pernah terlepas malam Lailatulqadar setelah beliau baligh dengan mengikut kaedah ini.
(Keterangan diatas boleh juga didapati dalam kitab MATLA'IL-BADRAIN,BAB AL-I'TIKAF)
Selamat beramal yea kawan2

Cara membuat kelongsang Tepung Pelita

Wah syoknya...entry kali ni adalah cara-cara membuat kelongsang tepung pelita.Gue ambik dari ini blog.Bagus betul akak ni.Ajar buat kuih plus dengan cara2 nak lipat kelongsang dia sekali.Dulu arwah cik ku selalu buat ini kuih.Sedap oo00oo...Rugi sb tak sempat nak menuntut ilmu masak2 dgn dia.Dia pakar masak2 neh.Semua masakan dia buat sendirik jek.Sampai rempah2 pun dia buat sendiri.Gue kagum2.Tp masa kecik2 dulu manala minat nak masak2 neh.Minat makan adala.hahahaha.Ritu masa kenduri adik gue,sempatla gue menuntut resepi ayam percik+kerutuk ayam/daging+ketupat palas+serunding dengan Mak Long+Cik Mony gue.Dorang2 ni adik beradik mmg terrer masak.Sb aku rasa,semua yang dia masak semua sedap2.Haaa korang layanla gambar2 ni yea...


























Kuih G0yang/R0s

Haaaa.....2 minggu lepas,mak mertua ku dtg kerumah.Yeay...mak ajar buat kuih goyang/ros...hehehe..Dah lama gue nak menuntut nak buat ini kuih.hehehe.Akhirnya sampai gak hajat gue.Kuih ni sedap oo00oo.Pas mkn 1,nak mkn lagi 1.Rasa mcm tak leh stop nak makan ini kuih.hahaha.Gue rasa 1 balang tu,kejap je gue+ incik kandaku habiskan.Baik belajar buat,nanti bila nak makan,buleh buat sendirik jek.Lagipun bahan2 dia senang jek.Gue dah siap hafal lagi resepi ni.hehehehe.Korang patut try buat.

Bahan2:
250g tepung beras
1/2 cawan gula (kalu korang suka manis,buleh tambah lagi)
2 biji telur gred B
Santan Kotak Kecik, 1 kotak (kalu kat kedai runcit,belila singgit ke)
Acuan goyang
Minyak untuk menggoreng
Esen pandan (kalu xnak letak pun takpe)
Lidi satay utk cungkil kuih goyang keluar dr acuan

Cara2:
Tepung+gula+telur,gaul dalam bekas sampai sebati
Masukkan santan,kalu nampak pekat campur santan+air
Gaul sampai sebati
1 sudu esen pandan
Gaul lagi
Panaskan minyak dlm kuali bersama2 dengan acuan goyang
Bila minyak dh panas,pastu acuan pun panas,celupkan acuan dalam adunan dan terus goreng dia dalam kuali
Goyang2kan acuan tu(hehehe),sampai kuih tuh terkeluar dr acuan
Terbalik2kan kuih tu,kasi dia masak dgn sekata
Angkat dan bubuh atas jaring (sb nak bg minyak turun)
Dah sijuk siket,bulehla simpan dalam bekas kedap udara
Haaaa apa lagi....dh boleh makan lah...

                                          Ini gambar pinjam kat internet

R0ti 0h R0ti

Assalamualaikum kwn2...saim2 lako2....
Sebenarnya gue dh lama nak masukkan ini entry tp tak sempat sb bizi...Banyak keja/benda yang nak kena buat...Meh2 nak citer..hehehehe
Bulan posa ni,gue ada try resepi buat donut+roti sausage cheese dari 1 blog neh...peh sedap seh..lembut je pastry dia...instruction+ingredients dia pun senang nak follow.Pastu dia buat dalam portion yang siket2.Amat sesuai untuk dimakan untuk 1 family.Korang2 patut try ini resepi...Bab susu tu,gue guna fresh milk...sedap2...

1)Puffy Twist Donut


2)Sausage Cheese Rolls

Selamat mencuba kawan2...hehehehe...Tak rugi oo00oo...Mmg menjadi dan sedap...Incik kandaku pun suka ini roti...Takyah beli kat kedai,buat sendirik jek.Air tangan tu penting oo00oo.Salah satu kunci kebahagiaan.Plus dijamin HALAL dan BERSIH.hehehe.

Tuesday, August 9, 2011

Panduan Sukatan dan Ukuran

:: TIMBANGAN BERAT ::

600 gm = 1 kati
300 gm = 8 tahil
150 gm = 4 tahil
450 gm = 1 paun
25 gm = 1 auns

:: UKURAN PANJANG ::

2.5 cm = 1 inci
5.0 cm = 2 inci
25.0 = 10 inci

:: ISIPADU ::

1 sudu besar tepung = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar gula = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar mentega = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar = 15 ml
1 sudu teh = 5 ml
1 liter = 41/2 cawan
250 ml = 1/2 pain

:: SUHU KETUHAR ::

Amat panas = 230 - 240 darjah C
Panas = 200 - 220 darjah C
           = 400 - 425 darjah F

Sederhana = 180 - 190 darjah C
                  = 350 - 375 darjah F

Perlahan = 150 - 170 darjah C
               = 300 - 325 darjah F

C = celcius
F = Fahrenheit

:: SUKATAN DENGAN MENGGUNAKAN CAWAN ::

1 cawan serbuk roti = 50 gm = 2 auns
1 cawan kelapa parut = 90 gm = 3 auns
1 cawan serbuk biskut = 125 gm = 4 auns
1 cawan kacang tanah [hancur] = 125 gm = 4 auns
1 cawan tepung = 140 gm = 41/2 auns