Friday, May 27, 2011

List Barang2 Baby

Akhirnya...gue godek2 blog kwn gue,br lah kawe terjumpa ini list..hahaha...sangat berguna dimasa depan...Check list persediaan mommy to be by yani...hehehe...meh2 kita tgk ini list...BARANGAN BABY
# Baju lengan pendek /Seluar pendek – 7 pasg (rm12-14 sepasg) = RM84
# Baju lengan panjang /Seluar Panjang – 3-4pasg (rm12-15 sepasg) = RM48
# Stokin bayi & Sarung Tangan – Duk umah: 7 pasg (rm5.90-7.90) jln2 3 psg (7.90-12.90) = RM66
#Topi/baby hat- normaly dlm set mitten&booties rm12.90-19.90 dh dpt hat = RM12.90
# Barut baby
# Kain bedung (pakai lampin pn boleh) – Anakku dlm rm21.90/10 pieces =RM 21.90
# Diapers pakai buang (newborn) – MAMY POKO D BEST rm34.70/52pieces = RM34.90
# Towel baby – 2helai (set 17.90 for 2pieces dh ok tebal dia) =17.90
# Sapu tgn – 1set dlm 5helai (Rm12.90-16.90/5 pieces). = 12.90
# Minyak Telon/Yuyi
# Net Nyamuk(Kelambu Baby)
# Pelapik getah(BUBLE COT) rm15-29.90 RM15.90
# Berus pencuci botol – rm6.90 onwards =RM6.90
# Set barangan mandi bayi – HEAD TO TOE/TOP TO TOE SUDAH RM11.90-15.90 =11.90 (Pureen/Johnson)
• Bath tub – RM35.90 sweet cherry dgn pelapik .Kalo beli asing even plg murah total akan lebih kurg =RM35.90
• Cotton buds – beli fiffy elok,buds dia xtanggal2 =RM4.90
• Baby comb/brush – fiffy pon ok RM6.90
• Baby manicure set – KEPIT KUKU SUDAH rm9.90 kalo mothercare = RM9.90
# Nursery bag – current survey rm17.90-21.90 Disney =RM17.90
# Stroller - +- rm180-250.00
# Baby pillow & bolster & tilam – rm59.00-79.00 =RM59
# Wet tissue – 100 pieces dlm rm7.90-9.90 = RM7.90
# Safety Pin – 6.90/4pieces =6.90
# Laundry Detergent – rm12.90 1L,RM16.90-21.90 2L = RM12.90
# Bakul simpan baju baby/Drawer/almari – RM189 = RM189
BARANGAN MAMA
# Kain batik/SHIRT LONGGAR – 5SET RM10/PCS =RM100
# Stokin- 5 =RM29.90
# Selipar
# Breast pump –PUREEN BATTERY OPERATED RM120.90 – JJ SALE BABY FAIR LESS TIL 69.90 =120.90
# Nursing bra – 3 (TESCO RM15.90/PCS) =RM48
# Nursing pad – MOTHERCARE RM39.90 / 100PCS =RM39.90
# Disposable panties (senang kt hospital)- RM12.90/5PCS =RM12.90
# Jejamu, bengkung dsbg (SET BERPANTANG)
# Pad
TOTAL = RM1210.00

Barang2 nk bwk gi Hospital:

Suami:-
* Surat rujukan doctor/Kad Rawatan
* Kad pengenalan isteri
* Kad pengenalan suami
* Surat nikah
* Duit/credit card
Isteri:-
*Beg baby yg lengkap
*Beg pakaian mama
*Yassin
*Buku

Thursday, May 19, 2011

Aura Warna Mengikut Hari

Berdasarkan The Low of Repeatition of Cronology ("Hukum Kronologi Berulang" yang merupakan cabang ilmu Hukum Keseimbangan), hari yang datang secara berulang-ulang setiap tujuh bilangan juga membawa bersama sesuatu vibration (visual light) yang mendominasi hari tersebut. Setiap hari akan membawa vibration dominasi yang berbeza dan ia berulang semula setelah lengkap satu pusingan yang memakan masa enam masa kejadian alam. Setiap ulangan adalah tetap dan mematuhi The Low of Repeatition of Cronology. Vibration visual light yang disukat menyamai dengan frequensi warna. Jadual di bawah menunjukkan ketetapan vibration yang dikesan mendominasi setiap hari.


ISNIN, PUTIH (Gabungan / istirehat / pertahanan) 0- 279 nanometer
SELASA, PINK / VIOLET(Kesucian rohani) 380- 489 nanometer
RABU, BIRU (Kasih sayang / tumpuan) 490- 544 nanometer
KHAMIS, KUNING / OREN (Pemikiran / tenaga) 555-729 nanometer
JUMAAT, HIJAU (Keseimbangan / iman) 545- 554 nanometer
SABTU, MERAH (Keberanian / tuah / kemewahan) 730- 780 nanometer
AHAD, HITAM (Keberanian / tuah / kemewahan) 0- 279 nanometer

Walaupun warna putih dan hitam mempunyi bacaan yang sama, tetapi bezanya ialah penyerakan zarah atmosfera (medium vibration) pada hari isnin adalah rawak (menyamai konsep the state of metter of gases) dan penyerakkan zarah atmosfera pada hari ahad adalah setempat (menyamai konsep the state of metter of water).
Dengan menggunakan beberapa peralatan canggih seperti spectrum analyzer, kita dapat menentukan vibration visual light yang tersebar di dalam atmosfera dalam sesuatu hari malah dalam sesuatu waktu dan keadaan. Hasil daripada kajian ini, berikut ialah beberapa contoh penemuan saintifik hasil kajian terhadap warna yang resonan terhadap sesuatu hari. Penemuan ini diterangkan dalam bentuk Human Physiology.


ISNIN
Warna PUTIH adalah warna perangsang Kelenjar Pineal dan Kelenjar Pitutary .Warna putih akan diserap oleh saraf sekiranya tubuh berada dalam keadaan hening. Salah satu cara untuk mendapatkan keheningan ialah dengan tidur awal. Mereka yang tidak mendapat waktu tidur yang betul akan menjadi lemah semangat, letih dan tidak bersedia menghadapi hari Isnin. Biasanya mereka yang tidak mendapat warna perangsang ini akan merasa malas untuk ke tempat kerja setiap hari Isnin.
Jika kita mendapat tidur yang mencukupi, hari Isnin sepatutnya ialah hari yang paling sesuai untuk mencetuskan idea baru, merangsang semangat dan melahirkan keazaman yang baru. Isnin ialah hari terbaik untuk menyelesaikan segala masalah yang tertunggak kerana penyelesaian pada hari Isnin adalah lebih kreatif dan efisyen pada hari ini.
Bunga warna putih jauh lebih mekar pada hari Isnin berbanding hari lain. Pokok bunga putih yang ditanam pada hari yang lain biasanya sukar untuk hidup atau berbunga tetapi masalah ini boleh diatasi sekiranya ia ditanam pada hari Isnin.
Rawatan yang sesuai dijalankan pada hari Isnin ialah penyakit seperti lemah semangat, kelesuan, hilang keyakinan diri, halusinasi, pelupa, epilepsi, amnesia (nyanyuk) dan beberapa penyakit lain yang berkaitan dengan Kelenjar Pineal dan Kelenjar Pitutary . Mereka yang mendapatkan rawatan seperi yang dinyatakan di atas didapati akan lebih cepat sembuh berbanding dengan hari lain, Insya Allah.

SELASA
Warna PINK ialah warna kasih sayang dan menyamai dengan vibration bahagian Thalamus . Mereka yang mengalami migrain akan merasa kelegaan setiap hari selasa.
Thalamus berperanan menjaga kasih sayang dan penghayatan. Hari ini ialah hari yang paling sesuai untuk beremosi, meluahkan perasaan kasih sayang kepada pasangan masing-masing. Ini juga adalah hari yang sesuai untuk mengembara atau bermusafir ke destinasi yang jauh kerana masalah tersesat atau keletihan setika sedang mengembara diimbangi dengan tahap penghayatan yang tinggi pada hari ini.
Dengan berpakaian pink, kuasa pujukkan terhadap anak atau pelajar yang degil bertambah kuat. Begitu juga pujukan terhadap pesakit atau orang yang ingin membunuh diri. Elakkan memakai pakaian merah untuk memujuk meraka kerana mereka akan menentangnya dengan serta merata dan akan meneruskan hasratnya untuk membunuh diri dengan sekelip mata. Anggota bomba perlu menukar pakaian ke warna pink sebelum memujuk orang yang mahu membunuh diri.
Rawatan yang sesuai dijalankan pada Selasa ialah migrain, Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder ADHD (kanak-kanak bermasalah) atau yang berkaitan dengan bahagian otak Thalamus

RABU
Warna BIRU ialah warna perangsang kelenjar Tyroid . Biru ialah warna yang menjadikan gelombang dalam bentuk bunyi lebih resonan. Pada hari Rabu didapati kicauan burung lebih merdu (resonan dan bermomentum, tidak terputus-putus garisan gelombangnya).
Pada hari Rabu, didapati paras hormon thyroxine (T4) yang dirembeskan oleh Kelenjar Tyroid berada pada tahap optimum. Paras thyroxine yang optimum menjadikan segala yang dihasratkan oleh hati dapat diluahkan dengan berkesan melalui kata-kata. Oleh itu, hari rabu ialah hari yang paling sesuai untuk berucap, berkata-kata, berhujah, bersidang, bermesyurat, berpidato dan sebagainya.
Berbanding dengan hari yang lain, penyakit yang berkaitan dengan Tyroid seperi goiter (beguk), tongsel, penyakit kerongkong dan sebagainya akan mudah pulih sekiranya mula dirawat pada hari Rabu.

KHAMIS
Warna KUNING ialah warna rangsangan sistem penghadaman dan warna oren ialah warna kesuburan, hormon dan sistem reproduksi .
Kemuncak warna kuning ialah sepanjang siang hari. Pada hari ini dinasihatkan agar kita tidak makan terlalu banyak pada waktu siang untuk memberi peluang sistem penghadaman menjalankan fungsi dengan sepenuhnya. Sistem penghadaman yang amat bertenaga pada hari ini sesuai untuk menghadamkan segala sisa makanan di dalam tubuh untuk menjadi zat dan tenaga yang amat diperlukan. Pada hari Khamis, asid folik yang amat sukar dihasilkan pada hari biasa didapati dapat dihasilkan dengan banyak dalam tubuh. Bagi mereka yang berdiet pada hari Khamis, didapati kandungan urik asid, lemak dan protein dipecahkan dan ditukar menjadi tenaga dalam kuantiti yang banyak.
Warna oren merangsang sistem kesuburan lalaki dan wanita. Oleh itu, hari khamis ialah hari yang terbaik untuk merancang zuriat yang sihat.
Pada hari Khamis, penyakit yang berkaitan dengan sistem penghadaman dan sistem reproduksi mudah dirawat dan mencapai tahap penyumbuhan yang pantas berbanding apabila ia dirawat pada hari yang lain.

JUMAAT
HIJAU ialah tahap vibration yang menyamai tenaga yang merangsang fungsi Jantung dan Paru-paru.
Pada hari Jumaat, didapati aktiviti klorofil sangat aktif dan membebaskan oksigen pada tahap yang paling maksumum. Kemuncak aktiviti klorofil berlaku pada waktu tengah hari iaitu sejam setelah matahari tergelincir ke barat (sejam setelah solat Jumaat).
Hari Jumaat ialah hari yang sesuai untuk menjalankan senaman pernafasan, bersenam dan beriadah di taman-taman bunga. Senaman pernafasan yang dijalankan pada hari Jumaat akan memeri kesan menakjubkan pada hari ini berbanding hari-hari yang lain.
Biasanya pada hari-hari yang lain kita akan merasa lemas apabila berada dalam himpunan orang ramai. Tetapi amat menghairankan kerana setika di dalam masjid pada waktu solat Jumaat didapati kita tidak merasa lemas atau rimas walaupun saling berhimpit-himpit dengan kesesakkan.
Hari Jumaat ialah hari yang paling sesuai untuk menjalankan rawatan berkenaan penyakit kardiovaskular dan respirasi kerana paras oksigen dalam atmosfera berada pada tahap yang tertinggi pada hari ini.

SABTU
MERAH ialah warna yang menyamai vibration bahagian Usus , Otot, Darah , Tulang dan Saraf . Organ yang berwarna merah ini banyak menjalankan aktiviti fizikal tubuh.
Hari sabtu ialah hari yang paling sesuai untuk keluar bersosial, berjumpa rakan-rakan dan saudara mara di samping menjalankan pelbagai aktiviti seperti bersukan, menjalankan aktiviti lasak dan sebagainya.
Bagi mereka yang mengalami penyakit yang berkaitan dengan Usus , Darah dan Otot  atau Tulang dan Saraf , amat sesuai memulakan rawatan pada hari sabtu. Memulakan rawatan bagi penyakit yang berkaitan dengan organ merah ini pada hari yang lain selain sabtu biasanya akan memberi implikasi kesan pembongkaran di mana pesakit akan merasa kesakitan dalam proses penyembuhan.

AHAD
Tenaga spektrum pada hari Ahad adalah menyamai pada hari Isnin. Perbezaannya ialah gerakkan zarah pada hari ahad didapati lebih tertumpu kepada sesuatu kawasan berbanding dengan semua hari yang lain di mana pergerakan zarah adalah rawak. Gerakkan zarah dalam atmosfera amat pelik kerana menyamai keadaan zarah dalam air.
Gabungan semua warna dalam udara akan membentuk warna putih, tetapi gabungan semua warna dalam air akan membentuk warna kegelapan atau hitam. Hari Ahad adalah gabungan semua warna dalam keadaan zarah yang menyamai sifat air.
Gabugan semua warna akan mempertenagakan seluruh tubuh. Tetapi kewujudannya dalan keadaan zarah yang hanya bergerak dalam kawasan setempat menjadikan tenaga ini separa matang (magnitud) dan masih belum mampu mempertenagkan mana-mana bahagian tubuh.
Oleh itu, hari Ahad ialah hari yang sesuai untuk beristirehat. Sebaik-baiknya bercutilah pada dari Ahad. Hari rehat ini ialah hari terbaik untuk bersama keluarga tercinta. Menjalankan sebarang aktiviti teruatamanya aktiviti lasak hanya akan mendatangkan kemudaratan terhadap tubuh.
Memandangkan hari Ahad mempunyai penyerakkan zarah yang tidak stabil, pakaian berwarna hitam mengelakkan dari daripada terdedah kepada golombang asing yang boleh memudaratkan. Pengamal seni mempertahankan diri yang mengenakan mengenakan tali pinggang hitam dan pakaian hitam akan merasa bebas dari kongkongan atau pengaruh gangguan tenaga asing.

Tuesday, May 17, 2011

Happy Birthday Kanda!!! Shengri Kuaile !!!!

Gambar: Sumber dari Secret Recepie
Zhu ni sheng ri kuai le, zhu ni sheng ri kuai le Kanda.....
Hehehehe...
Semoga Panjang Umur+Sihat Walafiat+Dirahmati&Diberkati Allah Taala+Menjadi Suami&Ayahanda yg Soleh,Bertakwa,Bertanggungjwb,Penyayang+Berjaya Dunia Akhirat+Senyum Sokmo...Mari kita dedicate lagu ni untuk kandaku...

Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan Kanda Solihin
Allah selamatkan kamu

Sedap dak 'delicious chocolate cake' yang dinda buat khas untuk kanda tuh?hehehehe...
InsyAllah raya nanti dinda bake kan untuk mak+daddy+adik-beradik ipar di kg Behor Gonchar.Layanzzzz....
TQ to K.Ny and family kerana mai singgah umah kitaorang...tak sempat nak jamu yg best2 sb tetiba K.Ny antaq msg mak mai umah...Mujur ada e2 Choc Cake....
Gue suka tgk si Sarah cedok e2 choc sauce dan tuang atas kek...wah...dia mmg suka e2 choc sauce...nyum2....
p/s: Sarah...nanti mai la umah MakNjang kalu mau blajar wat kek ;D

Gambar: Choc Sauce

Monday, May 16, 2011

Kepanasan

Hari ini hari isnin...Opis takde aircond...waaaaa...tingkap dah bukak tp panas weh...Gue rasa aircond pun cuti kot hari ini...huhuhuhu...Berkipaslah gue nampaknye hari ini.....Kipas kertas...
MySpace

Selamat Hari Guru

Hari ini hari guru...Selamat Hari Guru buat semua insan2 yang bergelar cikgu+guru...hehehe...


Terima kasih cikgu yang mengajarku membaca

Terima kasih cikgu yang mengajarku menulis
Terima kasih cikgu yang mengajarku melukis
Terima kasih cikgu yang mengajarku mewarna
Terima kasih cikgu yang mengajarku mengira
Terima kasih guru yang mengajarku erti hidup
Terima kasih guru yang mengajarku mengenal diri

Terima kasih guru terawal – ibu dan ayah
Terima kasih guru muqaddam
Terima kasih guru tadika
Terima kasih cikgu sekolah
Terima kasih pensyarah
Terima kasih guru sejati

''Jasamu akan tetap ku kenang hingga ke akhir hayat ini''

Friday, May 6, 2011

Last Minute MOTHER'S Day Card

Tetiba je masa wat blog hopping td,gue ternampak ini card....untuk mother's day...sekejap je nak wat benda neh...hehehe...cumell plak gue tengok.simple jek....gue mau try buat...kalu korang nak tgk cara2 dia...boleh CLICK kat sinih...

Thursday, May 5, 2011

Petua Kecantikan Islam

1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, bersihkanlah muka anda sekurang-kurangnya 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo'a.
2. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tetapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).-

Maika-Malaysia

Wah2...juling bijik mata tgk ini beg2....Semuanya menarik2 dan smart...Nama jenama beg ni ialah Maika-Malaysia.Korang boleh browse kat link kat atas tu kalu nak tahu lebih lanjut.Yang penting gue dah dapat idea...hahaha....idea datang...idea datang....idea datang....gue suke...gue suke...hehehehe...

Ini gambar Hana Tajima dapat ide (pinjam sat...kuikuikui)

Kat bawah neh ada contoh2 product2 beg etnik itu...wah2....menarik2...


Tuesday, May 3, 2011

Atashin'chi

Yesss....yess...start hari ini sampai seminggu si Atasinchi takde kat opis...dia g obersi utk bercuti...aman2 donia..akan tetapi Mak Tiri tetap ada...isk2...isk2...isk2....mintak2 la dia tak kacau ketenteraman gue...