Sunday, February 28, 2010

Hijab & Shawl

Kali nis kawe mau bercerita psl hijab.huhuhu..sebenarny0 kawe d0h lama memerhatikan mcm mana mau pakai ini hijab dgn menggunakan shawl.Kawe kelih,dem02 ni sungguh terrer bab2 membelit2 nis.hahaha.Tp kawe try jug0p buat,tp d0p menjadi las.Terbelit trus leheq2 kawe.hahahaha.D0p dapat 0xygen ser0.Jd ikut lain pl0p.Kawe kelih,c0mey jah dem02 ni pakai.Pada cuti maulud nabi ritu,kawe tjumpa las 1 tut0rial dr bl0g gadis arab ni.hahaha.Bany0k jug0p di0 bercerita pasal hijab nis.Di0 buat dem0 pakai patung.Rup02ny0 seney jah n0p belit2 itu hijab.Shawl kawe bany0k la jug0p tp kawe d0p reti n0p pakai.S0,kawe buat k0leksi saj0 las.Tp e2 kebanyakkannya pemberian 0rg.Hadiah2.Tenkiu2.Kawe pom try menerai la shawl2 nis.hahaha.Percubaan menjadi las.Arab pun arab las.Gadis arab tuh tunjuk cara pakai yg menutup aurat.Kir0 takd0p la singkat kam.hehehe.Tu yg kawe berkenan tuh.Yg khaliji style tu siap ada h00d...hehehe...lawa2....Ad0 sap02 n0p blajar,maghri gh0yak kat kawe.Nati kawe tunjuk cara2nya...Ngehngehngeh......tadaaaa.....special request fr0m cikLidey...ni dia bl0g yg kawe maksudkan...meh2 kita try sama2...habibi...habibi..ya maulana...hahaha...
Tut0rial Hijab using Shawl

MySpace


Sunday, February 21, 2010

::Kecantikan Muslimah S0lehah::

Tampil cantik dan menarik adalah idaman setiap wanita, ia bertepatan dengan fitrah yang telah ALLAH anugerahkan kepada semua wanita. Anugerah istimewa inilah menjadikan corak rumah tangga dalam Islam indah,berseri dan membahagiakan hasil dari gabungan idea dan dekorasi yang terhasil dari cetusan buah fikiran wanita. Cantik,elegan,menarik,menawan adalah cetusan rasa yang pasti terzahir dari bibir apabila pancaindera kurniaan Si Pemilik Cantik memandang sesuatu yang memikat hati. Apabila seseorang gadis dipuji dengan kata-kata seperti "Awak cantiklah", maka akan menguntumlah senyuman dibibir dan berbungalah hatinya.
Begitulah fitrah wanita yang tidak pernah bosan untuk menjadi cantik dan kelihatan cantik. sudah menjadi adat manusia seronok apabila dipuji,kecewa apabila dikeji. Tetapi berbeza bagi wanita mukminah, dia akan merasa kerdil untuk berhadapan dengan pujian dan sanjungan manusia. Malahan sentiasa bersyukur dengan nikmat kurniaan ALLAH kerana cantik itu adalah pinjaman dan pasti dipertanyakan di akhirat kelak. Pasti dibenaknya akan bergema firman ALLAH SWT dalam surah An-Nahl ayat 53 :

"Dan apa saja nikmat yang ada pada kamu,maka daripada ALLAHlah (datangnya) dan
apabila kamu ditimpa oleh kemudaratan,maka hanya kepadaNYA kamu meminta pertolongan"

Cantiknya wanita mukminah adalah kerana pakaian malu yang dipakai setiap masa samaada semasa mengerjakan urusan dunia mahupun dalam melunaskan tuntutan bekalan akhiratnya. Lantaran sifat malu itu lahir daripada jiwa yang takut kepada ALLAH dan seksaanNYA. Dalam satu hadith yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Umar,Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :

"Sifat malu dan iman adalah seiringan. Jika salah satu ditinggalkan,maka kedua-duanya akan hilang." (HR. Baihaqi)

Di dalam agama Islam yang syumul lengkap disediakan petua-petua untuk menjadikan wanita cantik lagi menarik, tambah indah lagi apabila kita yang bergelar muslimah bersama-sama berusaha melengkap diri untuk menjadi Muslimah Solehah yang cantik dan menarik. Berikut disertakan beberapa petua untuk tatapan dan panduan bersama :

*Jadikanlah Ghaddul Basor (menundukkan pandangan) sebagai 'hiasan mata',nescaya mata menjadi semakin jernih
*Sapukan 'lipstik kejujuran' pada bibir, nescaya kita akan bertambah manis
*Gunakanlah 'pemerah pipi' yang diperbuat daripada rasa malu dan iman
*Pakailah 'sabun Istighfar' yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang kita lakukan
*Rawatlah rambut dengan 'Hijab Islam' yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki yang membahayakan
*Hiasilah kedua-dua tangan dan jari dengan 'Gelang Tawadhuk' dan 'Cincin Ukhuwwah'.
*Sebaik-baik kalung untuk kita adalah kalung 'kesucian'
*Bedakkanlah wajah kita dengan 'air wudhuk',nescaya wajah kita bukan sahaja putih tetapi bercahaya di akhirat.

Adab-adab sosial yang ditunjukkan Islam adalah untuk menjaga kemuliaan keluarga dan seterusnya masyarakat dan akhirnya negara. Islam menggariskan peraturan untuk wanita bukan untuk menyiksa tetapi untuk menjaga kemuliaan wanita itu sendiri kerana "Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita Solehah" begitulah gambaran dari Rasulullah SAW tentang wanita cantik yang solehah.Berbahagialah kita jika berjaya memiliki 'perhiasan asli' ini kerana jalan kita pasti akan terpimpin ke syurga. Maha suci ALLAH yang telah memuliakan wanita, maka basahkan bibirmu dengan zikrullah kerana yang pasti syurgalah tempatmu.
Sabda Rasulullah SAW," Hendaklah kamu menasihati para wanita dengan sebaik mungkin,kerana sesungguhnya wanita itu dijadikan daripada tulang rusuk, sesungguhnya bahagian yang paling bengkok pada tulang itu ialah yang disebelah atasnya; apabila kamu mahu meluruskannya,patahlah ia dan sekiranya kamu membiarkannya,kekallah ia dalam keadaan bengkok,oleh itu tolonglah kamu menasihati para wanita dengan sebaik-baiknya."

(HR Bukhari,Muslim & Abu Hurairah)


Wednesday, February 17, 2010

Kawe suk0 gamba nis...
hahahahaha ala2 m0del gituh (padahal kawe d0p suk0 pakai itu 0utfit)
Ni mas0 kat Lata Rek...dekat2 la jug0p nge tempat kawe tuh
Teringat mas0 zaman kanak2 d0lu2

MySpaceGambarajah: Me wif my 3rd br0


Saturday, February 13, 2010

C0ngrats Big Br0!!!!Syukur Alhamdulilah....Itulah kata2 yg bisa kawe ucapkan apabila bro kawe yg sulung selamat bertunang dgn kekasih hatinya Cik Rugayah(walaupon namanya agak old sk00l,tp dia baik.Susah 00oo00 mau carik yg baik2+ada agama didada+ada ciri2 muslimah,hok bany0k dipasaran lonih ialah yg sup0 'antu' ).Mcm tak percaya saja,match making(keja kawe&Zana) ni berjaya.Mmg j0d0h d0rang la k0t eh.huhuhu...Anyway,kawe tumpang gumbira las sb kelih br0 kawe gumbira.Upacara pertunangan berjalan dgn lancar & sempoi.Alhamdulilah...mmg senang las kawe kelih.Tak banyak kerenah.Belah lelaki(belah kawe la tuh),bui 3 dulang hantaran dan dibalas 0leh belah p0mpuan dgn 5 dulang hantaran.hehehe.Sungguh semp0i.Ayah Cik Rugayah p0n seney berkira.Mcm ni ayat dia.

Ayah Cik Rugayah: P0kcik d0p reti la n0p bui ucapan2 ni.Kalu j0h tuke denga bulih la.Bagi p0kcik kir0 JADI las dem0 du0 0re nih.D0h suk0 sam0 suk0 kam.Bab belanja hantaran&tarikh perkahwinan tu,p0kcik serah la k0 du0 0re ni.Biar dem02 berbincang.

Makcik2+Pakcik2+Parents kawe dan sum0 h0k ad0 situh happy teramat bil0 dengar lagu tuh.Wah,seney sunggus.Syukur alhamdulilah.Ap0 lagi,happy tak terkata la br0 ku itu.C0ngrats br0!!!Lepas tuh upacara sarung cincin+bergambar diadakan.Hmmm sup0 skal0 las kam,kawe ni jd joh tuke ambik gamba.Gamba kawe takdop.Huahuahua.Abis lak02 tuh,kami2 sum0 g la menjamu selera.Tib02 kawe teringat kata2 br0 kawe dulu2.Lebih kurang mace ni las ayat di0.

Al0ng Emy:Hmmmm.....takdop 0re n0p kat aku.Dah la tak hensem,itam pulak tuh.Aku tak keja dlm opis,duk dlm aircond,pitis pon tak berapa.Aku keja baiki2 mesin jah.Main dengan minyak2 itam.Baju+suar pon penuh dgn minyak.Aku ni tak pandai.Sekolah tak tinggi.Pegi keja naik motor cabuk jah.Manala ada pompuan nak pandang aku ni.Jeling pun taknak MySpace.(....ni la luahan hati dia kat kawe sblm dia kawe pertemukan dgn Cik Rugayah.Sedih jah bil0 kawe dengar di0 gh0yak gitu)

Pastu kawe ghoyak la kat di0 yg sum0 0re ad0 j0d0h masing2,cum0 lambat denge cepat jah.Yang penting kit0 ken0 banyak2 bersabar+usaha+tawakal kepada Allah Taala.Bagi kawe harta kekayaan didunia buleh dicari bersama2,tp hati yang baik & taat pada perintah Allah SWT tu la yg paling penting(h0k nih la paling susah mau cari di zaman2 m0den sekarang).
Apa2 pun,tahniah dari kawe....hehehehe...Sem0ga berbahagia hingga ke akhir hayat...Amin....

MySpace